Állásbörze: hogyan hozd ki belőle (és magadból) a legjobbat?

állásbörze információk
Nagyon sokan az állásbörze szó hallatán csak logózott bögrékre, tollakra, unott HR-esekre és feleslegesen elszórt önéletrajzokra asszociálnak. Nekünk azonban van néhány verhetetlen tippünk, hogy miért érdemes kinézned a standokhoz - és azt is eláruljuk, hogyan érkezhetsz felkészülten, és zárhatod pozitív eredményekkel a napot. Érdekel, Egerben hol és mikor csípheted el ezeket az eseményeket? Cikkünkben ezt is tárgyaljuk.

Hogy megvilágítsuk a különbséget egy álláskereső portál és egy állásbörze közt, a klasszikus piactér hasonlatát hívjuk segítségül: képzeld el, hogy a megvásárolni kívánt árut a kezedbe veszed, körbeforgatod, érdeklődsz róla, mielőtt kifizeted - vagy éppen úgy döntesz, hogy nem felel meg az elképzeléseidnek, és továbbállsz. Ehhez hasonlóan az állásbörze is alkalmat ad arra, hogy megismerd egy cég szellemiségét, dolgozóit, kérdéseket tegyél fel, és persze, hogy te is bemutatkozz, jó benyomást tégy a másik félre.

 

Ezzel szemben ha interneten keresel állást, az egyetlen, amivel hatni tudsz a hirdető cégre, az írott formátumú önéletrajzod. Szerinted mi lehet meggyőzőbb, egy ív szöveg néhány száraz adattal, vagy a személyes megjelenés, érdeklődő kérdések és felszabadult társalgás a kiszemelt cég HR-esével? Na ugye!

 

De mire is kell figyelni, ha eredményesen, pozitív visszajelzésekkel a zsebedben szeretnéd zárni az állásbörzén töltött napot? Ehhez adunk most néhány tanácsot.

 

Adj a megjelenésedre!

Ahogy egy állásinterjúra, az állásbörzére sem illik pólóban és farmerban érkezni. Tekints úgy erre az alkalomra, mintha egy nulladik körös interjúra érkeznél! Férfiaknak ing és zakó, hölgyeknek szintén elegáns, visszafogott ruhadarabok viselése ajánlott.

 

Készülj kérdésekkel!

Ha egy adott cég által szervezett állásbörzére érkezel, nem nehéz felkészülni: nézz utána a cég friss eredményeinek, célkitűzéseinek, és fogalmazz meg - még érkezésed előtt - néhány könnyen bevethető, de nem sablonos kérdést a témával kapcsolatban! Természetesen nem a színészi alakítás a cél; csak olyan kérdéseket tegyél fel, amelyekre valóban választ szeretnél kapni. Értelemszerűen a “mi is a pozíció lényege?” vagy a “mennyit lehet ezért kapni?” kérdések nem számítanak a legjobb beugrónak.

 

Ha egy nagyobb állásbörzén több tucat cég képviselteti magát, érdemes előre tájékozódni, hogy a számodra érdekes vállalatok is kitelepülnek-e. Ha már tudod, mely standokat szeretnéd felkeresni, a fentebb vázolt módon előre felkészülhetsz információkkal, kérdésekkel a releváns pozíciókról - sőt, akár külön-külön önéletrajzot is összeállíthatsz és magaddal vihetsz az egyes cégek számára.

 

Érkezz jókor!

Az állásbörzéken a legnagyobb tömeg általában napközben alakul ki - a nyitást követő, és a zárást megelőző órákban jóval “szellősebb” a helyszín. Érdemes ezeket a nyugodtabb perceket kihasználni, és anélkül felkeresni a standokat, hogy bemutatkozás közben a mögöttünk kígyózó sor miatt idegeskednénk. Nem mellesleg, kisebb tömegben a cég jelenlévő kollégái is sokkal jobban tudnak figyelni rád - ami jócskán megnöveli az esélyeidet egy pozitív kimenetelű diskurzusra.

 

Tedd magad próbára!

Az állásbörzék napjainkban már nemcsak a munkavállalók és munkáltatók bemutatkozására ad lehetőséget, hanem sokszor arra is, hogy játékos teszteken, próbainterjúkon tedd próbára felkészültségedet. Sőt nem csak tesztelheted, fejlesztheted is magad, hiszen sok esetben önéletrajz-írásban, karriertervezésben is segítséget nyújtanak a kitelepült szakemberek. Ragadd meg az alkalmat, és lépj egy nagyot álmaid állása felé!

 

És hogy hol tudsz Egerben állásbörzén részt venni? A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) és együttműködő partnerei 2019-ben már harmadik alkalommal rendezték meg az Enyém a Pálya! Állásbörze és Karriernapot, így okkal remélhetjük, hogy 2020-ban ismét sor kerül a nagyszabású eseményre. Az idei dátum sajnos még nem ismert, ám a HKIK weboldalán keresztül értesülhetsz a meghirdetéséről. Ugyancsak információkkal szolgálhat a Heves Megyei Kormányhivatal oldala, ahol a tavalyi egri Állásbörzét is közzétették.

 

Ha azonban egy helyen szeretnéd követni a kitűzött időpontokat, az egerallas.hu felületét ajánljuk figyelmedbe - itt igyekszünk a lehető leghamarabb közzétenni információinkat az Egerben rendezendő eseményekről.

 

EgerAllas.hu / L.R.