Ezeket a feladatokat látja el egy munkavédelmi előadó

Ezeket a feladatokat látja el egy munkavédelmi előadó

A munkavégzés során az egyik legfontosabb tényezőt a biztonság jelenti. Ennek a megteremtéséről jelentős mértékben a munkavédelmi előadók gondoskodnak, akik oktatói tevékenységükön keresztül járulnak hozzá ahhoz, hogy az egyes munkahelyeken az előírásoknak megfelelően, maximális biztonságban folyjanak a munkálatok. A következőkben összefoglaljuk, hogy az oktatási tevékenységen belül, illetve azon kívül pontosan milyen feladatokat is lát el egy munkavédelmi előadó, valamint bemutatjuk azt is, hogy mik a lehetőségek a szakma kitanulására Kecskeméten.

A munkavédelmi előadó feladatai

A munkavédelmi előadók feladata elősorban, hogy védjék a munkavállalókat, és ezen belül is a prevenciós célt szolgáló, vagyis a személyi sérülést és vagyoni károkozást megakadályozni hivatott tevékenységeik kapnak kiemelt hangsúlyt. Irányítási és ellenőrzési feladatokat egyaránt ellátnak, utóbbira jó példa lehet a védőeszközök meglétének és minőségének rendszeres ellenőrzése, valamint azok elhasználódása esetén a cseréjük írásban történő szorgalmazása.

Fontos feladatuk még, hogy felhívják a munkáltató figyelmét a biztonságos munkakörülmények megteremtésére, valamint, hogy ennek megvalósulását alkalmanként felülvizsgálják. Ha ennek ellenére mégis baleset történne, akkor a munkavédelmi előadó köteles eljárni az eseményeket követően, és kivizsgálni a munkabaleset körülményeit, továbbá ellenőrizni a jogszabályok betartását a káresemény kapcsán. A vizsgálat után fontos, hogy megállapítsa a hasonló balesetek elkerülésének lehetőségeit, majd megállapításait intézkedések útján a gyakorlatba is ültesse.

A munkavédelmi előadók tehát több, rendkívül felelősségteljes feladatot is ellátnak, azonban a legtöbben mégis a munkavédelmi oktatásra asszociálnak munkakörük hallatán. Ez nem meglepő, ugyanis pozíciójuk valóban egyik legfontosabb feladata ezen oktatás lebonyolítása, melynek során megismertetik az alkalmazottakkal a biztonságos munkavégzéshez kapcsolódó előírásokat, magatartási szabályokat, valamint felhívják a figyelmet a vészhelyzet esetén tanúsítandó elvárt magatartásra és cselekvési módra. Összességében tehát egy átfogó képet adnak a munkavállalóknak a biztonságuk megőrzéséhez szükséges lépésekről. További információk a munkavédelmi előadók feladataival kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://tanfolyam.hu/a-munkavedelmi-eloado-feladatai/

A pályához szükséges képességek

A munkavédelmi előadói munkakörben a kommunikációs képességek kiemelt prioritással bírnak, ugyanis ez teremti meg annak lehetőségét, hogy a munkavédelmis könnyen szót értsen a dolgozókkal. Emellett nagyon fontos tulajdonság az empátia is, hisz sokszor a dolgozóknak nagy melegben, vagy éppen hidegben kell tevékenykedniük, ilyenkor pedig jól jön egy kis extra pihenő vagy ivószünet, amit a munkavédelmi előadó rendelhet el. Persze ezek a tulajdonságok önmagukban nem elegendőek szakértelem nélkül, ugyanakkor jó hír a kecskemétieknek, hogy minden lehetőségük megvan arra, hogy kitanulják a szakmát a városban.

 

Képzési lehetőségek Kecskeméten

Munkavédelmi előadói képzést indít Kecskeméten például a MESTO Csoport Kft., ahol egy 6 hónapos tanfolyamon keresztül van lehetőség megismerkedni a szakma rejtelmeivel. A kurzus hétvégi, illetve hétköznapi ütemezéssel egyaránt indul, előfeltétele az érettségi, valamint az egészségügyi alkalmassági megléte. További információk a képzéssel kapcsolatban az intézmény honlapján:

https://felnottkepzotanfolyamok.hu/tanfolyamok/aE-Munkavedelmi-eloado-tanfolyam-Szakkepesito-vizsgara-felkeszito-szakmai-kepzes-8453#tanfolyam-adatai

https://felnottkepzotanfolyamok.hu/tanfolyamok/aE-Munkavedelmi-eloado-tanfolyam-hetkoznap-Szakkepesito-vizsgara-felkeszito-szakmai-kepzes-6848#tanfolyam-adatai

munkavédelmi előadó képzés

Érdemes lehet emellett az online induló tanfolyamokon is elgondolkodni, amivel kapcsolatban jó lehetőséget nyújt egyebek mellett a Pallas70 Oktatási Központ. A részvételi feltételek, valamint az ütemezés ez esetben is hasonló, a különbséget a tanórák megvalósulási módja jelenti, az ugyanis kizárólag online történik. További részletek:

https://pallas70.hu/munkavedelmi-eloado

Ha pedig már a képzettség birtokában az elhelyezkedési lehetőségeket keresed, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngéssz az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.